Terapia restaurativă modernă

Aceasta consta in indepartarea tesutului cariat si reconstituirea succesiva a partii dentare lipsa cu materiale compozite estetice.

Avantajele materialelor estetice:

  • materialele compozite estetice refac rezistenta naturala a dintelui;
  • dintii refacuti cu materiale estetice arata ca dintele natural;
  • materialele estetice de restaurare necesita sacrificare minima de tesut dentar spre deosebire de materialele de tip amlgam;

Cariile dentare reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni ale cavitatii bucale si este cea mai frecventa cauza de pierdere a dintilor. In prima etapa evolutiva, bacteriile din placa bacteriana ataca smaltul dentar, ducand la formarea de cavitati.

Aceste cavitati sunt de obicei nedureroase, in prima faza evolutiva. Cu cat avanseaza in profunzimea dintelui, devin dureroase datorita apropierii de pulpa dintelui. Netratate la timp, pot duce la pierderea vitalitati dintelui. Cand sunt descoperite in prima faza evolutiva, cariile dentare sunt usor de tratat.Cavitatile dentare sunt curatate, izolate, si apoi restaurate cu materiale compozite de ultima generatie, care refac aspectul initial al dintelui.

Cum puteti preveni aparitia cariilor dentare?

  • spalati-va pe dinti de 2 ori pe zi cu o pasta cu flour
  • folositi ata interedentara
  • vizitati medicul dentist o data la 6 luni pentru control periodic

INDICATII – După cimentarea provizorie a coroanelor sau punţilor dentare

Masticaţia
Evitaţi masticaţia cel puţin o jumătate de oră după tratament, pentru a permite priza (întărirea) completă a cimentului provizoriu. În cazul în care în şedinţa de tratament s-a făcut anestezie locală, evitaţi masticaţia, până când senzaţia de „amorţeală” dispare complet. Evitaţi alimentele dure sau lipicioase şi guma de mestecat. Dacă este posibil, folosiţi pentru masticaţie în special partea opusă.

Igienizarea
Periajul dinţilor se face normal, inclusiv la nivelul lucrării cimentate provizoriu. Aţa interdentară trebuie utilizată cu prudenţă la nivelul lucrărilor cimentate provizoriu, îndepărtând firul din spaţiile interdentare prin mişcări orizontale. Dacă dinţii sunt sensibili la rece sau fierbinte, folosiţi o pastă de dinţi desensibilizantă.

Medicaţia
Este normal ca dinţii sau unele zone ale cavităţii bucale să fie sensibile câteva zile după intervenţie. Totuşi, nu luaţi nici un medicament fără recomandarea medicului.

Contactaţi-ne
Este normal ca zone mici din lucrarea provizorie să se uzeze şi/sau fractureze. Sunaţi-ne în cazul în care uzura şi/sau fractura interesează porţiuni mari ale lucrării. Dacă lucrarea provizorie se descimentează, păstraţio pentru şedinţa de tratament şi sunaţi-ne pentru programare. Calitatea adaptării lucrării finale este dependentă de păstrarea pe poziţie a lucrării provizorii.

Persistă mai mult de câteva zile sensibilitatea/disconfortul la nivelul dinţilor pe care s-a aplicat lucrarea.

INDICATII – După cimentarea finală a coroanelor sau punţilor dentare

Masticaţia
În cazul în care în şedinţa de tratament s-a făcut anestezie, evitaţi masticaţia complet până când senzaţia de „amorţeală” dispare complet. Evitaţi masticaţia cel puţin trei ore, pentru a permite priza completă a cimentului. Dacă este posibil, în primele 24 de ore folosiţi preferenţial pentru masticaţie partea opusă. Evitaţi masticaţia alimentelor dure.

Ocluzia – modul în care se ating dinţii
Este important să vă reamintiţi că va mai trece o perioadă de timp până vă veţi obişnui cu noua dumneavoastră ocluzie (muşcătură). Atunci când ocluzia (muşcătura) a fost modificată, e nevoie de câteva zile pentru acomodarea la noua poziţie obţinută după tratament. Dacă practicaţi intensiv sportul, este necesară purtarea unei gutiere ocluzale de protecţie. Orice aliment sau substanţă care poate fractura sau ciobi dintele natural poate avea acelaşi efect asupra noilor dumneavoastră restaurări. Evitaţi pe cât posibil acadelele, floricelele, alunele, seminţele, gheaţa, roaderea unghiilor sau a creioanelor etc. Dacă vă surprindeţi sau ştiţi că scrâşniţi din dinţi, staţi cu dinţii încleştaţi, vă “roadeţi” unghiile, capătul creioanelor etc., contactaţi-ne pentru tratament, deoarece există un risc foarte mare de fractură a noilor restaurări.

Igienizarea
Periajul dinţilor şi utilizarea aţei interdentare se fac normal, inclusiv la nivelul noilor lucrări. Fumatul colorează inestetic dinţii şi restaurările în maro-gălbui. Vinul roşu, cola, berea, cafeaua, ceaiul pot colora de asemenea dinţii şi noile restaurări. Spălaţi şi clătiţi bine dinţii după consumarea alimentelor colorante. În funcţie de situaţia dumneavoastră specifică, medicul sau igienistul dentar vă pot recomanda perii sau aţe interdentare speciale, precum şi alte mijloace de igienizare. Dacă după cimentarea finală, dinţii sunt sensibili la rece sau fierbinte, folosiţi o pastă de dinţi desensibilizantă. Este normal ca dinţii sau unele zone ale cavităţii bucale să fie sensibile câteva zile după intervenţie. Totuşi, nu luaţi nici un medicament fără recomandarea medicului.

Contactaţi-ne
Sunaţi-ne în cazurile în care ocluzia (muşcătura, felul în care vi se ating dinţii între ei) vi se pare modificată / neuniformă pentru un interval mai mare de o săptămână. Sunaţi-ne în cazul în care persistă mai mult de câteva zile sensibilitatea/disconfortul la nivelul dinţilor pe care s-a aplicat lucrarea.

Lasă un răspuns