Te întrebi cine a inventat pasta de dinţi?

Prima referinţă la pasta de dinţi vine din Egipt unde un manuscris din secolul patru AD recomanda o amestecătură de sare, piper, frunze de mentă, şi flori de iris. În Roma antică se considera că urina umană este un agent de curăţare a dinţilor foarte bun.

Totuşi, pasta de dinţi şi pudra pentru dinţi nu au fost folosite prea mult până în secolul al XIX-lea în Marea Britanie. Pe la începutul anilor 1800 periuţa de dinţi se folosea numai cu apă, dar la scurt timp pudrele pentru dinţi au devenit populare. Multe erau făcute în casă, cu cretă, cărămidă pulverizată şi sare. O enciclopedie din anul 1866 recomanda o pudră pentru dinţi fabricată din cărbune pulverizat, dar în acelaşi timp avertiza că pudrele pentru dinţi ce se comercializau făceau mai mult rău decât bine.

Până în anul 1900, o pastă de dinţi făcută din apă oxigenată şi praf de copt (bicarborat de sodiu) a devenit combinaţia recomandată. Pastele de dinţi pre-amestecate au fost prima oară fabricate în secolul al XIX-lea dar nu au întrecut în popularitate pudra pentru dinţi înaintea primului război mondial. În anul 1896 în New York, compania Colgate a făcut prima pastă de dinţi în tuburi deformabile similare cu cele folosite pentru acuarele.

Fluoruri au fost adăugate în pasta de dinţi în anul 1914 şi a fost criticat de Asociaţia Dentală Americană (ADA) în 1937. În anii ’50, noile paste cu fluor au primit însă aprobarea de la ADA. Limitele acceptabile şi cantităţile sugerate de fluor în pasta de dinţi diferă în fiecare ţară.

Înaintea celui de-al doilea război mondial pasta de dinţi se vindea în containere din plumb. Chiar dacă acestea erau cerate, plumbul se amesteca cu pasta de dinţi, cauzând boli şi decese. După al doilea război mondial, pasta de dinţi se comercializa în containere de plastic. Lucrul rău a fost că, deoarece toţi membrii familiei foloseau pasta de dinţi împreună cu aceeaşi periuţă şi se puteau transmite boli.

Pasta de dinţi se comercializează de obicei în tuburi flexibile, deşi containere mai rigide sunt disponibile (acestea având avantajul că, putând sta vertical, folosesc mai puţin spaţiu).

Sursa: Wikipedia

Lasă un răspuns