Periajul profesional. Ce efecte are și cât de des trebuie făcut

Ce efecte au detartrajul cu ultrasunete și periajul profesional

Aceste două proceduri se realizează în aceeași ședință, pentru a obține o dantură curată, dar și pentru a susține sănătatea orală pe termen lung. Iată care sunt efectele și beneficiile lor:

 • Prevenirea apariției cariilor
 • Îndepărtarea plăcii bacteriene
 • Îndepărtarea depunerilor de tartru
 • Îndepărtarea bacteriilor
 • Stimularea circulației locale a sângelui

Periajul profesional albește dinții?

Periajul profesional nu este o procedură de albire a dinților, însă prin curățarea în profunzime poate fi de ajutor în eliminarea micilor colorații, cum sunt cele provocate de consumul de cafea, vin sau tutun.

Periajul profesional la copii

Este extrem de important să ne obișnuim copiii să aibă o igienă orală corectă, încă de la vârste fragede. Cei mici vor deprinde obiceiul de a-și peria dinții de cel puțin două ori pe zi, pentru îndepărtarea resturilor de alimente și a plăcii bacteriene ce cauzează de obicei apariția cariilor dentare. Iar aceste obiceiuri sunt necesare pentru sănătatea orală a vieții de adult.

Pe lângă periajul de acasă, copilul are nevoie de vizite regulate la medicul stomatolog, pentru a preveni eventuale probleme dentare, iar periajul profesional este una dintre metode. La fel ca în cazul adulților, cei mici au nevoie de o curățare mai precisă, pentru spațiile mai greu accesibile sau pe care nu au reușit să le perieze corespunzător.

Sfaturi pentru o igienă dentară corectă

 1. Periajul dinților – o igienă orală corectă înseamnă periajul de două ori pe zi, timp de două minute, cu mișcări verticale. Curățarea limbii este, de asemenea, necesară și se poate face cu ajutorul periuței de dinți. Evită însă să te speli pe dinți după ce ai consumat citrice sau băuturi carbogazoase, deoarece acestea sensibilizează dinții. Este bine să aștepți o oră sau două până să te speli pe dinți.
 2. Utilizarea apei de gură – complementară periajului. Se recomandă utilizarea după fiecare masă.
 3. Schimbarea periodică a periuței de dinți – la câteva săptămâni sau imediat după o răceală.
 4. Control periodic la medicul stomatolog – depistarea din timp a problemelor stomatologice poate preveni agravarea lor și vor putea fi tratate fără durere. De asemenea, prevenția sau depistarea unui cancer oral se poate face ușor cu ajutorul aparatului de testare Velscope.
 5. Detartrajul și periajul profesional – susțin o sănătate orală completă, prin îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene, care pot cauza afecțiuni orale.
 6. Evită zahărul și alimentele bogate în zahăr – pot demineraliza smalțul dinților și favorizează apariția cariilor.
 7. Evită alimentele foarte reci sau foarte fierbinți, mai ales dacă suferi de sensibilitate dentară. Chiar și în cazul persoanelor cu o dantură sănătoasă, alternarea alimentelor calde și a celor reci poate duce la fisurarea dinților.

Prevenția este extrem de importantă, atât în cazul adulților, cât și în cazul copiilor. Așa că nu neglija nici un aspect al sănătății orale, de la banalul periaj de acasă până la periajul profesional și controalele periodice. Și asta pentru că este mult mai bine să previi decât să 

Lasă un răspuns