CLATIRILE CU APA DE GURA

Apa dentara face parte din trioul esential al ingrijirii dintilor: pasta de dinti, ata dentara si apa de gura.

Apele de gura au atat scop terapeutic, cat si unul cosmetic. Rolul apei de gura este acela de a clati dupa curatarea dintilor (periaj si utilizarea atei dentare). Apa de gura previne aparitia carilor, protejeaza cavitatea bucala si consolideaza smaltul dintilor. In plus, ofera o respiratie placuta. 

Acestea pot fi utilizate atat in cabinetul stomatologic, cat si la domiciliu. Au actiune antiseptica, aromatizanta, astringenta. 

Clatirile bucale se recomanda: 

  • dupa mese sau consum de alimente dulci 
  • cand nu se poate face periaj 
  • dupa periajul dentar, pentru completarea acestuia.

Exista trei tipuri de apa de gura: 

– apa de gura cosmetica: are rolul de a combate respiratia urat mirositoare 

– apa de gura antiseptica: mascheaza mirosul neplacut si protejeaza dintii impotriva cariilor. Reduce semnificativ placa bacteriana, dar nu trebuie sa inlocuiasca periajul si ata dentara. 

– apa de gura cu fluorura: este destinata persoanelor cu nevoi speciale (sensibilitate si carii) si se prescrie de catre medicul stomatolog.

Pentru o eficienta maxima, atentie la dozare. Se recomandă utilizarea a maxim 15 ml de apă de gura, o data pe zi, dupa periajul dinţilor si curatarea cu ata dentara. Practic, apa de gura desavarseste ritualul de igiena dentara pe care ar trebui sa il avem fiecare.

Reactii adverse si contra indicatii:

Apele de gura cu fluor si alcool nu sunt indicate copiilor sub 7 ani. Ingestia unei cantitati mari de fluor de catre copil duce la aparitia unei afectiuni denumita fluoroza dentara, caracterizata prin pete albe la nivelul smaltului.

Clorhexidina, o substanta antiseptica, ce este in compozitia catorva ape de gura, poate da reactii alergice, aparitia senzatiei de uscaciune a gurii, pierderea sau diminuarea temporara a gustului, coloratii ale limbii si favorizeaza aparitia tartrului. Tocmai de aceea, apele ce contin clorhexidina se recomanda de catre medicul dentist doar in anumite cazuri si se folosesc pe o perioada de maxim 2 saptamani consecutiv

Lasă un răspuns