Ce implica tratamentul prin implant dentar?

Se incepe printr-o examinare generala radiologica (radiografie panoramica) si/sau TOMOGRAFIE DENTARA cu ajutorul tomografului dentar.
Procedura se desfasoara de obicei sub anestezie locala. Se practica o mica taietura in gingie, aceasta fiind data la o parte pentru a expune osul in care se va fora alveola unde se va insuruba implantul. Procedura se repeta in functie de numarul implantelor ce vor fi inserate (plasate) in os si totul se va termina cu o sutura (cusatura) a gingiei incizate.

Urmeaza perioada de vindecare in os a implantului ce variaza intre 3 si 6 luni, de obicei. Dupa aceasta perioada, se practica o mica incizie circulara in gingie in dreptul implantului, se ataseaza bontul protetic si pe baza amprentelor se confectioneaza coroana, puntea sau proteza, in functie de caz.Pe perioada vindecarii pacientul beneficiaza de o lucrare provizorie.

Procedura in sine pentru plasarea unui implant dentar poate varia intre 30 de minute si 4 ore, in functie de complexitatea cazului.

Majoritatea pacientilor operati declara ca procedura de extractie a dintilor si fenomenele postextractionale au fost mai suparatoare decat cele dupa inserarea implantelor datorita anestezicelor moderne, metodelor de operatie minimal invazive utilizate . In orice caz, discomfortul minim, atunci cand apare va fi stapanit cu ajutorul medicamentelor prescrise. E posibil ca acest mic disconfort sa fie localizat la nivelul gingiilor cusute. Igiena si controalele regulate constituie factori primordiali in vindecarea rapida si fara durere.
In mod normal, vindecarea implantului se desfasoara fara fenomene zgomotoase.
E bine totusi sa fiti informati si in ceea ce priveste eventualele complicatii.

– inflamatia si infectia – apar deobicei la pacientii neglijenti cu igiena orala sau la cei ce continua sa fumeze mult. Gingia este rosie, nu se vindeca, locul este dureros si poate chiar sa apara puroi. Apare riscul osteitei si osteomielitei (infectii ale osului din jurul implantului) si chiar nervii pot fi afectati (uneori permanent). Aceste fenomene nedorite apar si atunci cand dotarea cabinetului este deficitara si forarea in os nu s-a facut cu aparatura dedicata si s-au folosit freze de os uzate care au supraincalzit osul.

– respingerea – nu apare de obicei la implanturile de calitate, titaniul dovedindu-si biocompatibilitatea pe parcursul anilor (ortopedie, neurochirurgie, etc). Totusi, atunci cand pacientul opteaza pentru acest tratament la cost derizoriu e foarte probabil ca implantul ales de medic sa fie unul foarte ieftin, realizat din titan industrial si nu medical. Impuritatea titanului si lipsa tratamentelor de suprafata a implantului va conduce in cele mai multe cazuri la respingere, perceptia organismului fiind cea de corp strain.

– suprasarcina – apare atunci cand pe implant sau pe grupul de implante actioneaza forte mari, nefiziologice. Acest fenomen are loc atunci cand realizam structuri dentare multiple pe un numar mic de implanturi sau cand realizam extensii la coroana de pe un singur implant. Ca si in natura, ideal ar fi ca implantul sa sustina o singura coroana. La fel de importanta este si echilibrarea lucrarii finale, astfel incat implantul sa nu primeasca forte mai mari decat pot suporta. Toate acestea pot conduce la pierderea sau ruperea implantului. Ruperea poate sa apara si atunci cand, datorita unui os insuficient de lat (gros) nu s-a refacut osul prin augmentare ci s-a ales un implant prea subtire, nepotrivit radacinii inlocuite (implant foarte subtire in regiunea maselelor).

– sectionarea nervilor, arterelor sau penetrarea sinusurilor maxilare – accidente rare si nedorite, dar care totusi apar atunci cand reperele anatomice sunt ignorate in lipsa unei examinari radiologice la indemana (tomografia dentara sau macar radiografia panoramica).

– pierderi ale osului – pot apare in cazul dintilor naturali (boala parodontala) dar si in jurul implanturilor dentare (intr-un procent mai mic). De aceea, igiena dentara este esentiala in cazul tratamentului prin implant. La fel de importante sunt controalele si examinarile radiologice periodice (din 6 in 6 luni).

Lasă un răspuns