Care sunt cauzele gingivitei?

Te confrunţi cu sângerări ale gingiilor ori de câte ori te speli pe dinţi? Atunci trebuie să ştii c sângerările nu sunt întotdeauna cauzate de perierea greşită a dinţilor. De cele mai multe ori ele sunt simptomul clar al gingivitei care, netratată corespunzător, poate duce la parodontoză şi în final la căderea dinţilor. Dacă vă aflaţi în această situaţie, nu este cazul să vă panicaţi. Deoarece peste 80 la sută dintre persoane sunt afectate de gingivită, care reprezintp în fapt o inflamare a gingiei care persistă în timp.

Care sunt cauzele care provoacă gingivita?

Se pare ca gingivita este favorizată de diferiţi alţi factori: placa bacteriană, tartrul, intervenţii stomatologice nepotrivite etc. Însă principalul factor rămâne întotdeauna placa bacteriană ataşată pe suprafeţele dentare, care determină inflamaţia gingiei. Dacă igiena dentară este defectuoasă, placa bacteriană invadează suprafaţa dentară subgingivală, determinând o inflamaţie gravă a gingiei.

Tratamentul gingivitei

După cum ai citit de nenumărate ori, vizita la stomatog este obligatorie la fiecare şase luni. Asta deoarece medicul specialist este cel mai în măsură să te ajute să previi această problemă sau să o tratezi cât mai din timp. Tot medicul dentist va fi cel care îţi va curăţa în profunzime dinţii şi gingiile, cu diverse instrumente şi prin periajul profesional. Dacă inflamaţia este mai avansată, tratamentul obişnuit va fi suplimentat de cel cu laser, pentru a preveni revenirea parodontozei.

Placa bacteriană se transformă adesea în tartru, pe care doar medicul stomatolog îl poate îndepărta. Din acest motiv trebuie să vă programaţi din când în când la o şedinţă de detartraj, pentru a vă asigura că aveţi gingiile mereu sănătoase!

Lasă un răspuns