Când implantul dentar se lasă la vedere și când se acoperă cu țesut gingival?

Astăzi, implanturile dentare sunt pentru medicii stomatologi cea mai la îndemână soluție pentru a înlocui un dinte natural. De fapt, implantul dentar este o rădăcină artificială, plasată în locul unui dinte lipsă, în osul mandibular sau maxilar, care se integrează perfect în structura osoasă proprie. Totuși, când implantul dentar se lasă la vedere și când se acoperă cu gingie?

Pentru ca implantul dentar să devină permanent stabil, corpul trebuie să producă os la suprafața implantului, ceea ce se numește integrare osoasă a implantului sau osteointegrare. Implantul trebuie să se integreze cu osul și gingia. Totuși, nu întotdeauna pacientul are suficient os sau o gingie suficient de permisivă pentru inserarea implantului dentar.

„În cazul în care nu este suficient os sau în cazul în care implantul este pus într-un zonă cu puțin țesut gingival, atunci preferăm să-l acoperim pentru a se vindeca mai eficient. Dacă implantul este acoperit cu țesut, peste patru-șase luni facem operația de „descoperire” și scoatem bontul la suprafață”, explică un medic implantolog din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Ce este operația de „descoperire”? Medicul implantolog adaugă: „În timpul acestei ședințe, în implant se înșurubează o capă de vindecare sau un bont de vindecare, ce are rolul de a da gingiei o formă rotundă, ca si cum acolo ar fi o coroană. Această operațiune este necesară pentru că îl ajută pe tehnicianul dentar să modeleze corect coroana pe implant, atunci când medicul îi va trimite amprenta finală pentru lucrarea pe termen lung”.

Sunt și cazuri când implantul se lasă expus de la bun început și atunci nu mai este nevoie de operația de „descoperire” a implantului dentar. Atunci, pacientul primește o coroană provizorie cu care stă timp de câteva luni. Însă, această decizie aparține în totalitate medicului implantolog.

Lasă un răspuns