11 efecte nocive ale sucurilor acidulate asupra dințișor

Efecte negative:

  1. Acizii (acidul fosforic, citric, carbonic) afectează smalțul dentar și îl fac permeabil ,,poros’’ determinând în timp, eroziuni / tocire.
  2. Sucurile acidulate determină o acumulare mult mai ușoară a plăcii bacteriene responsabilă la rândul său de afectarea osului și a gingiei.
  3. Sucurile au un conținut ridicat de zahăr. Zahărul este materia primă și hrana bacteriilor. De asemenea, bacteriile distrug zahărul în acizi care la rândul lor vor afecta dintele.
  4. Atât zahărul din sucuri cât și acizii afectează în mod special dantura de lapte a copiilor care nu au o maturitate completă a smalțului, el fiind o țintă mult mai ușoară.
  5. Sucurile acide cresc șansa de a dezvolta gastrite și reflux gastroesofagian, ceea ce, la rândul lor, va determina creșterea acidității în cavitatea orală>dezvoltarea de eroziuni.
  6. Dezvoltarea mult mai rapidă de carii prin eroziunile dentare.
  7. Colorarea dinților prin creșterea permeabilității smalțului.
  8. Conțin aditivi responsabili direct de apariția cariilor : de exemplu – metilimidazol-2(culoare maro suc).
  9. Atacă gingiile determinând o sensibilitate ridicată, disconfort și/sau durere/sângerare.
  10. Sucurile cu conținut ridicat în zaharuri predispun la dezvoltarea de diabet = cauză primară de afectare dentară.
  11. Smalțul dentar este dur, însă acesta își poate modifica structura la un ph scăzut (precum cel al acizilor) devenind mai permeabil.

Câteva sfaturi:

  1. Consum minim de băuturi acide
  2. Mențineți o igienă orală constant (periaj de cel puțin 2 ori pe zi)
  3. Înlocuiți sucurile cu apă plată (1,5-2 l/zi)
  4. Mergeți la consult o dată la 3 luni și urmăriți tratamentele (de ex. detartrajul)
  5. Urmăriți conținutul băuturilor pe care le cumpărați (conținut glucide și ph)
  6. Sorbiți băuturile acide cu un pai pentru a reduce aciditatea lor.

Lasă un răspuns